2023: Nieuwsbrief 3

Nog maar kort geleden zijn wij opgeschrikt door het bericht van weer een aardbeving in Nepal met een kracht 6,6. De beving vond plaats in het noordwesten van Kathmandu. Het was de zwaarste aardbeving sinds 2015. Veel doden en gewonden zijn te betreuren. Het leven van de mensen in Nepal is wel heel zwaar. Van Naresh , ‘de oom in het kinderhuis’ hebben we gehoord dat het huis ongedeerd is. Het dorp heeft wel lichte bevingen gevoeld, evenals in de hoofdstad Kathmandu.

In onze laatste nieuwsbrief hebben wij geschreven over een mogelijke fusie met Stichting Nepal. Het bestuur van Ketaaketighar Nederland heeft inmiddels besloten niet door te gaan met deze Stichting. Wij willen het beste voor de toekomst van onze kinderen in Nepal. Ons vertrouwen in Stichting Nepal is door meerdere beleidsvoorstellen geslonken.
Wij gaan voorlopig door als zelfstandige Stichting Ketaaketighar.

Thea en Ida hebben in oktober het kinderhuis bezocht. Het blijft altijd een speciale ervaring. Maar deze keer heeft vooral het weer indruk gemaakt. Het was meer dan dertig graden en de luchtvochtigheid was enorm hoog. Wij liepen door het dorp met een klein handdoekje om ons transpiratievocht op te vangen.
Wij hebben een goed gesprek gehad met ons bestuur in Sauraha. Afspraken zijn vernieuwd en het wederzijds vertrouwen is goed. Bij onze rondgang door het huis hebben we divers achterstallig onderhoud gesignaleerd. We hebben dit aangekaart en er wordt nu aandacht aan besteed.

Jongens ijs etenMeisjes ijs eten

De kinderen in het huis gaan met plezier naar school. Daar krijgen ze ook Engelse les. Maar toch zijn ze heel verlegen om met ons te praten. Twee jongens, Adam en Sachin, waren wat vrijer en deden hun best wat te vertellen.
Gelukkig zien wij dat zij genieten van onze aanwezigheid en vooral als we met ze naar de rivier gaan en ze trakteren op een ijsje.
De oudste in het huis is nu Paras. Hij zit in klas 9. Nog één schooljaar en dan moet hij kiezen, studeren of werken. Ketaaketighar is bereid om een vervolgstudie te betalen.

Het gaat goed met de kinderen. Binod heeft klas 10 met succes afgesloten. Hij wilde graag studeren, maar zijn familie in de Chepang had besloten dat hij moest trouwen. Hij moet nu geld gaan verdienen, dat is erg moeilijk.
Jammer, maar op deze beslissing heeft het bestuur in Nepal geen invloed.

Meisjes klas 12

Wij hebben contact gehad met de meisjes, die studeren in klas 12. Zij zijn zeer gemotiveerd. Wat zij gaan doen na klas 12 weten wij nog niet. Een baan in het onderwijs is mogelijk, of naar de universiteit, of naar het buitenland. Japan, Zuid-Korea, of het Midden -Oosten. Hopelijk blijven ze in Nepal, dat zou helpen bij de ontwikkeling van Nepal.

Stichting Ketaaketighar wil graag alle trouwe sponsoren bedanken voor de steun aan ons project. Wij zien de positieve ontwikkelingen bij het onderwijs en de gezondheidszorg, maar hulp blijft nodig.

Namens het bestuur van de Stichting,
Ida Dedding,
Secretaris