2019: Nieuwsbrief 2

Het jaar 2019 is al weer bijna voorbij. In ons land zijn de klimaatinvloeden zichtbaar met hogere temperaturen en hevige regens afgewisseld met grote droogte.
In Nepal ondervindt men ook de gevolgen van de veranderingen van het klimaat. De gletsjers smelten en vooral in de moessonperiode zorgt dit voor veel water en “landslidings”. Het verkeer in Nepal heeft daar erg onder te leiden. Een autorit van Kathmandu naar Chitwan kan nu zo maar 10 tot 12 uur duren. Dit in plaats van de 6 uur op de onlangs vernieuwde weg. Grond en stenen komen op het wegdek en belemmeren het autoverkeer.

Ook heeft men dit jaar veel last van de dengue-mug, die de knokkelkoorts bij de mensen brengt. Hoge koorts en diarree en mogelijk blijvende vermoeidheid. Veel gezinnen komen daardoor in financiële problemen vanwege de dokterskosten.

Fietsen

Gelukkig gaat het goed in Ketaaketighar . Mede door een grote financiële injectie van de fysiotherapie en neuropraktijk, “Boot en Broersen” in Lisse, hebben we meerdere projecten kunnen steunen. Anneke van Veen, onze penningmeester, heeft de groep van de therapeuten begeleid in Nepal. Als u een uitgebreid verslag van haar wilt lezen klik dan hier.

Ons kinderhuis heeft een beter dak gekregen, waardoor invloeden van het weer minder nadelige gevolgen hebben. Ook de muur rond het huis is af. Zij moet bescherming bieden tegen de wilde dieren uit de jungle en tegen ongenood bezoek!

Nieuw dak

De school in Nuwakot is nagenoeg klaar. In 2016 zijn we al gestart met herbouw, na de grote verwoesting door de aardbeving. De werkzaamheden hebben 3 jaar geduurd. Veel mensen van het dorp hebben geholpen bij de bouw, maar daarnaast moesten zij ook werken op het land. Door de moessonregens konden veel materialen niet geleverd worden. Maar wij hopen nu volgend jaar de officiële opening te kunnen vieren.

De Stichting van Corrie en Co Reijnders, Stichting Holland Building Nepal (SHBN), hebben wij mogen steunen met een goede auto voor het vervoer van gehandicapte kinderen naar een “dagopvangcentrum”.

De Stichting “Nepal Benefiet Aalsmeer” hebben wij een toelage kunnen geven voor hun waterproject in de Chepang-regio. In dit bergachtig gebied wonen veel mensen die een hard bestaan leiden. Mede door de steun van de fysiopraktijk hebben wij de droom van veel mensen waar kunnen maken. Zij beschikken nu over schoon drinkwater.

Nieuwe meisjes

Wij hebben in het huis vier meisjes kunnen opnemen in de leeftijd van 8 jaar. Zij komen uit de Chepang-regio. Twee van hen woonden met hun familie zo afgelegen dat zij nog geen onderwijs hadden gehad. De ouders hebben geen land en moesten op een andere manier in hun onderhoud voorzien. Deze vier meisjes zijn geen wees maar wel heel kansloos. Wij zijn blij dat wij de kinderen mogen helpen. Zij zijn nu een half jaar in het huis en gaan naar school! Vooral de eerste weken zijn erg moeilijk voor ze geweest, zij moesten wennen aan regels in het huis en op school.

Ketaaketighar Nederland heeft de intentie om mogelijk april 2020 nogmaals vier kinderen in het huis op te nemen en hen een goede opleiding te bieden.Tijdens de nationale feestperiode tussen Dashain en Tihar in oktober hebben de kinderen enkele weken vakantie gehad. Het Nepalese Bestuur heeft de kinderen toen de kans geboden om naar de familie thuis te gaan. De kinderen kijken daar naar uit en houden zo contact met de familie en de cultuur van hun dorpjes.

Tot slot willen wij u allen hartelijk bedanken voor alle steun en belangstelling. Zonder uw hulp en vertrouwen, zouden veel kinderen geen opleiding kunnen volgen.

Namens de kinderen in Nepal en het bestuur in Nepal en Nederland, wensen wij u allen een gezellige kerst en een gezond 2020.

Dhanyabad.

Ida Dedding, secretaris