2016: Nieuwsbrief 1

In mijn laatste nieuwsbrief van 2015 schreef ik over de grensblokkades bij Birgunj in het zuiden van het land: de grensovergang tussen Nepal en India.
Het goede bericht is dat de blokkades sinds begin februari zijn opgeheven. Dat wil zeggen dat woedende Nepalezen de blokkades doorbroken hebben. De door India gesteunde “Madhesi-Nepalezen” hebben zich echter nog niet neergelegd bij de nieuwe regels van de grondwet. Maar hopelijk kunnen nu de vele vrachtauto’s en tankwagens ongestoord rijden naar de diverse locaties in Nepal. Het land kan eindelijk structureel beginnen aan de wederopbouw van de getroffen gebieden.

Mensen in de bergen hebben intussen de winter doorgebracht in geïmproviseerde tenten en huizen. Veel zieke kinderen en volwassenen, maar ook doden zijn het gevolg. Dit bovenop de al ongeveer 9000 doden van de aardbeving.
Ook onze kinderen in Ketaaketighar hebben het erg koud gehad. Naresh, de huisvader, heeft voor alle kinderen extra warme onderkleding moeten kopen.

In onze laatste bestuursvergadering eind januari hebben we besloten nog een extra zending dekens naar de getroffen gebieden te sturen. Een goede Nepalese vriend coördineert dit voor ons.
Tot nu toe is het niet mogelijk geweest “kinderen die getroffen zijn door de aardbeving” in het huis op te nemen. Het districtsbestuur in Nepal werkt traag. Maar het is ook eerlijk om te zeggen dat ons eigen Nepalese Bestuur er wellicht meer prioriteit aan had kunnen geven.
Lukt het niet op korte termijn kinderen op te nemen, dan heeft het Nederlandse bestuur besloten om een schooltje te helpen bouwen in het zwaar getroffen gebied. Wij hebben contact met veel vrienden daar, die dit voor ons kunnen begeleiden.

De kinderen in het huis hebben min of meer afscheid genomen van de oudste jongen. Hij loopt stage bij Dhruba, een goede vriend van ons. Dhruba is beheerder van Sapana-village, een prachtig resort aan de rivier. Veel toeristen komen hier graag voor een weekje rust. Sapana village is een mooie plaats, waar veel te leren is: hoe werkt een hotel, hoe gaat het in de keuken, hoe verzorg je de omgeving en vooral hoe ga je met gasten om. Hij heeft daar vrienden gemaakt en voelt zich steeds meer thuis.

Eind maart/begin april beginnen de overgangsexamens voor de kinderen. Voor de jongsten is het geen probleem. Maar de twee, nu grootste jongens in het huis, zullen er een tandje bij moeten zetten. Wij hopen vurig dat het ze gaat lukken om alsnog naar klas 9 respectievelijk 10 te gaan.
In mijn volgende nieuwsbrief kan ik er meer over schrijven.

Wij hopen dat onze website dan weer optimaal is. We werken er hard aan.

Heel hartelijk bedankt voor alle steun die wij krijgen voor ons werk voor de kinderen van Nepal.
Zij hebben uw hulp hard nodig.

Dank u wel:
Ida Dedding