De school in Nuwakot

school in nuwakot

Twee leden van het bestuur hebben een bezoek gebracht aan de school in Nuwakot. De benedenverdieping wordt al volop gebruikt. Maar na de vakantie moet er een klas naar de eerste verdieping. Dat betekent dat de mensen met spoed aan de afbouw van de school moeten werken. Bovendien komt de moesson in juni, juli eraan. De wegen zijn dan mogelijk weer niet berijdbaar. De materialen moeten dus nu al naar boven. Vol spanning kijken wij uit naar de voltooiing van dit bijzondere project.

Schoolproject in Nuwakot

Sinds 2016 is ons Bestuur betrokken bij de herbouw van een school in het dorp Arukharka in het gebied Nuwakot. Deze school ligt midden in het aardbevingsgebied en is totaal verwoest.

Omdat de nieuwe school bestand moet zijn tegen een mogelijk nieuwe aardbeving stelt de Nepalese regering hoge eisen aan de herbouw. De plaatselijke bevolking heeft het geld niet en de ondersteuning die ze van de overheid krijgen is lang niet voldoende. Ketaaketighar heeft het op zich genomen de school financieel te helpen.

Daarbij komen wij veel problemen tegen. De school ligt afgelegen en hoog in de bergen. In het droge seizoen is het mogelijk materialen met lokaal vervoer omhoog te brengen, maar tijdens de moessonperiode is dat bijna niet mogelijk. Na de hevige regenperiode moet eerst de weg worden gerenoveerd en daarna kan pas weer begonnen worden met de voortzetting van de bouw

Momenteel is er een tekort aan arbeidskrachten. De mensen met een vakopleiding zitten veelal in het Midden-Oosten. Daar kunnen zij meer geld verdienen. Daarom worden de dorpsbewoners ingeschakeld bij de bouw. Dit doen zij graag, omdat zij het belangrijk vinden dat hun kinderen in het dorp naar school kunnen. Maar daarnaast moeten zij ook hun eigen huizen opknappen en moet het land bewerkt worden.

Natuurlijk willen wij dat ons geld goed besteed wordt. Maar het controleren van de bedragen is moeilijk. De mensen zijn niet gewend officiƫle rekeningen te schrijven. Gelukkig kunnen wij een beroep doen op ons Nepalese Bestuur in Sauraha. Zij zien er op toe dat ons geld verantwoord besteed wordt.

De eerste verdieping van de school is bijna af. In het najaar van 2017 heeft het schoolbestuur toestemming gekregen een tweede verdieping op de school te bouwen. Dat betekent dat kinderen tot ongeveer 12 jaar op de dorpsschool kunnen blijven. Daarna moeten zij gemiddeld anderhalf uur lopen om vervolgonderwijs te volgen.

Ketaaketighar Nederland wil zich graag inzetten om de kinderen in het Nuwakot district te helpen met goed onderwijs. Dit kunnen wij omdat we na de aardbeving in 2015 de nodige donaties hebben ontvangen. Maar helaas is ons budget niet toereikend. Op alle mogelijke manieren proberen wij geld bijeen te krijgen. Dit doen we via markten, lezingen en mond op mondreclame.

In maart 2018 gaan we het project bezoeken. Graag willen wij met eigen ogen zien hoe de voortgang van de bouw gaat. Natuurlijk zullen wij u op de hoogte houden!

Naam School

Naam School

Bouwplan

Bouwplan

Bouwstenen

Bouwstenen

Start Fundering

Start Fundering

Begane Grond

Begane Grond

Begane Grond1

Begane Grond1

Opwachting

Opwachting

Alles Checken

Alles Checken

In De Klas

In De Klas

Kleuterklas

Kleuterklas

Nieuwsgierige Aapjes

Nieuwsgierige Aapjes

Ochtend Ceremonie

Ochtend Ceremonie